Koninklijke Vereniging

Handopfok van vogels

 

Beste bezoekers van de website van De witte merel

 

Graag geef ik u een woordje uitleg over het met de hand groot brengen van jonge vogels zodat ze, als ze later tentoongesteld worden, rustig zijn bij en gewend zijn aan mensen.

 

De jonge parkieten die u kan zien op de bijgevoegde foto zijn muisparkieten, mutatie blauw, die op de leeftijd tussen 12 en 15 dagen zijn weggenomen bij de ouders. Elke 3 á 4 uren krijgen ze met een spuitje ongeveer 5 ml pap. 's avonds tegen 22u worden de vogels een laatste keer gevoederd en vervolgens in het donker geplaatst.Dit doen we omdat bij vogels die in het donker zitten de spijsvertering vertraagd. Omstreeks 6u 's morgens krijgen ze dan weer eten. Zie ook dat tussen 2 voederbeurten de krop leeg is. Afhankelijk van soort en grootte kan je de hoeveelheid en de tijd aanpassen.

 

De pap is te koop bij verschillende commerciële merken zoals Kaytee, A 19 van Versele, … Je roert het poeder aan met warm water en laat dit afkoelen tot iets onder de lichaamstemperatuur van de vogels (ca. 35 °C). Als je meer pap maakt dan nodig voor een voederbeurt, dan moet je deze terug opwarmen alvorens te voeren. Dit gebeurt door de spuit in een potje met warm water op te warmen.

handopfok

Belangrijk is ook dat de vogels warm genoeg zitten. Met een omgevingstemperatuur van 20°C zitten ze in een emmertje dat overdekt is met een nylon kous. Voor kleine vogels plaats je best een nestje in de emmer. Is het kouder of heb je bvb. maar een jong of voor jonge exoten? Dan is bijverwarmen noodzakelijk. Zelf gebruik ik hiervoor een metalen plaat omwikkelt met zelfregelend verwarmingslint van 15 watt/meter en een temperatuur van 30°C . Dit doe ik tot de vogels bevederd zijn en zichzelf kunnen warm houden.

 

Als ze (bijna) uitvliegen worden ze in een kooi geplaatst met een groen eetbakje en een wit drinkpompje zodat ze er direct aan wennen. Vanaf dan word er ook eivoer, trosgist, stukje appel, onrijpe mais, zaad enz. voorzien. Door hun nieuwsgierige aard zullen de vogels ermee spelen en eraan knabbelen. Als dit word vastgesteld, dan laten we meer tijd tussen de voederbeurten en/of voeren we minder zodat ze zelf voer leren opnemen. Bij sommigen kunnen we een reeds zelfstandige jonge vogel bijplaatsen en leren de jongen het over.

 

Vogels zoals bvb. een mus, vink,… plaats je best direct alleen als ze zelfstandig zijn. Die zijn dan veel onrustiger maar dat word beter als de jeugdrui voorbij is.

 

Andere vogels zoals lijster, merel, kauw, graaien,… kan men goed groot krijgen met puppybrokjes voor honden.

 

Deze weekt men enkele uren in water en worden dan gevoerd. Vogels die geen krop hebben zal men wel regelmatiger moeten voeden.

 

Veel succes!
Bart Verbraeken